Optimizacija dizajna za mobilne uredjaje


Jedna od neophodnih inovacija koja je mnogima promakla je prilagođavanje novoj poslovnoj politici najpopularnijeg pretraživača Google, koja prednost u pozicioniranju daje isključivo veb stranicama koje su optimizovane za sve mobilne uređaje, telefone i tablete (Android i iOS).
Uz današnji stil i tempo života, preko 20% svih posjeta Vašem sajtu dolazi sa mobilnih platformi! Ukoliko nemate stranicu koja je optimizovana za mobilne uređaje a ne samo računare - to je čak petina potencijalnih klijenata koji se neće snaći na Vašem kvalitetno osmišljenom i izvedenom sajtu! Tome se može radovati samo konkurencija.
Zbog toga je od izuzetne važnosti da dizajn i optimizacija sajta za prikaz na mobilnim telefonima budu funkcionalni i efikasni, kako bi vaši mobilni posjetioci ostali na vašoj strani – poboljšavajući sveukupno poslovanje.

Gdje uopšte nastaje problem?

Jednostavno, većina sajtova nije kreirana za ekran mobilnih uređaja koji je dosta manji od ekrana računara. Na taj način javljaju se sljedeći problemi:

 • Na svim drugim uređajima, osim na računaru, Vaš sajt je fragmentiran i krajnje nejasan.
 • Potencijalni klijent je primoran da skroluje u svim pravcima u potrazi sa informacijom.
 • Slova su previše sitna čak i za najoštrije oko.
 • Očitavanje stranice je mnogo sporije jer sajt koji nije predviđen za mobilne telefone ima određenu težinu i uređaj ne može da ga savlada u tako kratkom roku.
 • Ukoliko se sajt bazira na “flash” sadržaju (što mobilni telefoni ne podržavaju) dodatno se produžava vrijeme učitavanja a na većini uređaja se uopšte neće ni prikazati.
 • Kako su linkovi uglavnom dizajnirani za kliktanje mišem, a ne palcem ili prstima – to stvara dodatnu frustraciju posjetiocu.
 • Ako se oslanjate na “click to call”, “contact us” formu ili “book now” opcije na sajtu – slobodno otpišite te funkcije ukoliko se potencijalni klijent o vašem poslovanju informiše preko svog mobilnog telefona.

 

Naravno, u današnje vrijeme, niko nema ni strpljenja ni vremena da slaže takvu vrstu slagalice, kada ga na jedan klik udaljenosti uredno čeka konkurencija sa ispravnim sajtom. Jer posjetilac upravo tako doživljava vaš sajt - kao neispravan. A malo je reći da to stvara loš utisak.

Na ovaj problem je prvi ukazao sam “Google” čija se filozofija oslanja na lakoj i brzoj dostupnosti informacijama i čije je poslovanje okrenuto isključivo i samo ka korisnicima i njihovom zadovoljstvu. U aprilu 2015. godine, Google je odlučio da stavi tačku na gore-opisanu lošu praksu: na snagu je stupila nova politika koja favorizuje sajtove optimizovane za mobilne uređaje. To znači da su u drugi, ili bolje reći poslednji plan pale sve one stranice koje nisu prilagodile svoj sadržaj mobilnim korisnicima. To možda djeluje malo surovo ali imajte u vidu da “Google” jako brine o svojoj reputaciji kao izvora informacija i ne želi loša korisnička iskustva. Jednostavno i pošteno.

Sve o tome možete pronaći na zvaničnom google blogu ovdje.

Kako izbjeći problem?

Veb Centar pruža kompletnu uslugu optimizacije sajta za prikaz na mobilnim uređajima, telefonima i tabletima. Nakon našeg angažovanja:

 • Vaš sajt posjetiocima nudi jasno vidljive informacije a slova su čitka i krupna.
 • Posjetilac nema potrebe da koristi “zoom” niti da skroluje unedogled.
 • Samo učitavanje stranice je neuporedivo brže a funkcije koje korisnici traže besprekorno rade.
 • Linkovi se dizajniraju za dodir prstom a sadržaj se automatski prilagođava veličini ekrana.

 

Posljedica toga je to što će Google vaš sajt prepoznati kao optimizovan i nagradiće vas prednošću u rezultatima pretrage.

Provjerite kako sajt Vaše firme izgleda na ekranima mobilnih telefona.

Posjetite sajt na Vašem telefonu, a zatim provjerite i na Google programu za testiranje, na sljedećem linku.

ZAHTEV ZA OPTIMIZACIJU SAJTA

Ukoliko je vama, vašem privrednom društvu, organu ili organizaciji, potrebna optimizacija veb sajta mobilnim uređajima, telefonima ili tabletu, Veb Dizajn Studio Veb Centar nudi OPTIMUS akciju!
Ukoliko ste zainteresovani da saznate više, molimo da nas kontaktirate ili iskoristite ovaj formular, a mi ćemo Vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
Tu smo da realizujemo sve Vaše ideje i da Vaš biznis podignemo na što viši nivo.

Anti SpamKONTAKTIRAJTE NAS

Kontakt

 • Vojvode Maša Đurovića 4/a,
 • Lamela 3-4, Sprat 2, ST 11,
 • 81000 Podgorica, Crna Gora
 • +382 67 235 558
 • office@webcenter.me
 • Podrška: +382 67 235 711

PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER